De gemiddelde vastgoedprijzen in België zijn net bekend gemaakt; dit jaar wordt het beroep ‘vastgoedmakelaar’ meer dan ooit bedreigd.

Nu Batibouw net achter de rug is, hopen vastgoedkantoren de vruchten te kunnen plukken van de zichtbaarheid en het rechtstreeks contact met de klanten. Door de opkomst van het internet en de nieuwe gebruiksvormen ervan moet men het blazoen oppoetsen van dit beroep dat door de digitale revolutie bedreigd wordt…

Het beroep ‘vastgoedmakelaar’ wordt bedreigd

Aangezien de rentevoeten van de hypothecaire leningen heel laag en de gemiddelde vastgoedprijzen in België redelijk zijn, heeft de sector meer dan ooit de wind in de zeilen. We zouden dus kunnen denken dat kopers en verkopers zich gemakkelijk tot vastgoedmakelaars wenden om hun transacties te laten uitvoeren. Maar dan zouden we geen rekening houden met de economische crisis en met het feit dat de zuinige Belgen hier een middel in zien om bijkomende kosten te vermijden, te meer daar de tool die vastgoedmakelaars en andere makelaars zo hard vrezen, beschikbaar is: het internet en de vermoedelijke ‘uberisatie’ van het domein. Wordt het beroep ‘vastgoedmakelaar’ bedreigd? Ja, vastgoedmakelaar is een van die beroepen die op termijn gaan verdwijnen. Het goede nieuws is dat het onder zijn huidige vorm gaat verdwijnen, maar dat het kan en moet worden heruitgevonden.

Meer diensten aanbieden

Om de toekomst van het beroep ‘vastgoedmakelaar’ te garanderen, moet men de kwaliteit van de dienstverlening verhogen; deze dienstverlening moet nog meer ‘op maat’ worden aangeboden. We stellen trouwens vast dat vastgoedkantoren zich onder andere specialiseren in nichedomeinen zoals luxevastgoed, expats, samenhuizen… Ze moeten zich dus absoluut op de (wensen van de) doelgroepen toespitsen.

1_agent-immobilier-amener-a-disparaitre

Maar dit is allesbehalve vanzelfsprekend aangezien kopers en verkopers eenvoudig en efficiënt met elkaar in contact kunnen komen dankzij het Internet. Op voorwaarde dat ze surfen naar een kwaliteitsplatform… zoals Homelog!