Architecten en aannemers grijpen terug naar deze bouwtechniek van onze voorouders. Met aarde bouwen: welke zijn de voor- en nadelen ervan?

Met aarde bouwen: van traditie tot de nieuwe gebruiksvormen

Wist u dat 1/3 van de wereldbevolking vandaag de dag nog in aardehuizen woont? Bij ons werd deze ecologische bouwtechniek door betonnen constructies vervangen.

Gelukkig blazen sommige architecten, aannemers en onderzoekers de aarde nieuw leven in via talrijke gebruiksvormen…

 • Ruwbouw:
  • Gemalen en samengeperste aarden bakstenen dienen om interne en externe draagmuren te verwezenlijken.
  • Met behulp van adobemuren, waarbij de aarde tussen bekistingsplaten samengeperst is, kan men de thermische inertie van het huis verhogen.
  • Lemen muren (mix van stro en klei) worden gebruikt om vakwerkgevels te renoveren.
 • Isolatie: de aarde wordt met isolerende plantaardige vezels gecombineerd.
 • Vloer-, muur- en plafondbekledingen: met aarde kan men pleisters voor alle smaken en kleuren vervaardigen.

2_construction-en-terre

5 voordelen van aardehuizen

 • Esthetisch. Zowel op ruwe wanden als op fijntjes afgewerkte oppervlakken laat aarde een grote verscheidenheid aan uitzichten toe! Tal van kleurencombinaties zijn mogelijk: wit en beige, okergeel en rood, groene en grijze tinten… En dan hebben we het nog niet gehad over de juxtaposities en contrasten die tussen de verschillende aardesoorten of tussen aarde en hout verkregen worden.
 • Ecologisch. Voor de transformatie van ruwe aarde (de tegenhanger van terracotta) is er beduidend minder energie nodig dan voor die van kalk, gebakken bakstenen of cement. Ze genereert geen afval. En dankzij haar hoge dichtheid beschikt ze over waardevolle eigenschappen op het vlak van warmte-isolatie (opslag van de warmte en trage teruggave met het oog op het zomercomfort).
 • Lokaal. Dit overvloedig materiaal is vaak lokaal beschikbaar of wordt zelfs rechtstreeks op de werf ontgonnen (in een funderingsput). De impact die met het transport gepaard gaat, is quasi nihil.
 • Comfortabel en veilig. Kleiaarde, die doorlaatbaar voor waterdamp is, heeft een vochtigheidsregulerende werking. De vochtigheidsgraad is het hele jaar door constant. Aarde absorbeert het overtollig vocht in de vochtigste ruimten en geeft het terug wanneer het droger wordt. Bovendien zorgt aarde voor een goede geluidsisolatie. Tot slot zijn huizen uit ruwe aarde vuurbestendig, wat ons gerust stelt!
 • Duurzaam en hernieuwbaar. In tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt, is aarde bestand tegen slechte weersomstandigheden op voorwaarde dat ze goed tegen de regen beschermd wordt. Herstellingen kunnen heel eenvoudig worden uitgevoerd. Reeds aangebrachte aarde kan onmiddellijk en op onbeperkte wijze worden hergebruikt indien er geen bestanddeel zoals cement aan toegevoegd werd.

3_construction-en-terre

De nadelen van aardeconstructies

Toch is aarde geen waterdicht materiaal. Om opstijgend vocht, vorst, waterlekken en infiltraties te bestrijden, moet u erop toezien dat de funderingen en het dak van goede kwaliteit zijn. Doorgaans gebruikt men hier speciale pleisters, grotere dakoverlopen, waterwerende lagen… voor.

Artisanale methodes vergen veel vakwerk! Hoewel deze grondstof zeer budgetvriendelijk is, is de verwerking ervan vervelend en dus duur. U kunt dus best uw maximumbudget bepalen alvorens met aarde te bouwen.

Aardehuizen, ondergrondse huizen, huizen in de lucht… Op Homelog vindt u alle woonstijlen!