Ecowijk Tour&Taxis is een project van architect Vincent Callebaut, die de site gaat verbouwen en het bestaande patrimonium tot zijn recht gaat laten komen.

Dit ongelooflijke architectuurproject werd nog niet door het Brussels Gewest goedgekeurd. Nochtans bestaat de verdienste ervan uit de combinatie van innovatie en erfgoedbehoud binnen een doelstelling die de duurzame ontwikkeling van Brussel beoogt. We geven u een korte rondleiding in deze toekomstige ecowijk!

De Ecowijk Tour & Taxis wordt innoverend

Deze visionair uit La Louvière, die gemotiveerd is door de beslissing van de Stad Brussel om deze zone in een ecowijk te veranderen, heeft een globaal voorstel inzake duurzame architectuur ingediend voor het grootste havenstation van Europa tot op heden. Dit project wordt uitgewerkt rond een hoofdlijn inzake economische activiteiten (kantoren, ateliers) alsook handelsactiviteiten (winkels) en inzake plaatsen met nutsvoorzieningen. Het wordt ook uitgewerkt rond een residentiële hoofdlijn die samengesteld is uit drie ‘verticale bossen’ met woningen van 85.000 m². In dit futuristisch ecologisch project is er ook een ruime vijver voorzien met een biologisch natuurzwembad dat het park van Tour & Taxis met het kanaal van Brussel verbindt.

2_eco-quartier-tour-taxis

Groene watervallen en hernieuwbare energie

Het havenstation, dat momenteel leeg staat en over een grondoppervlakte van 40.000 m² beschikt, wordt met planten en waterflora overdekt. Deze binnentuinen, die in het oosten tropisch en in het westen continentaal zijn, zullen op de gevels van de functionele entiteiten klimmen om aldus echte watervallen met exotische en inheemse planten te vormen.

Wat huisvesting betreft, voorziet het project ecologische appartementen en individuele ‘Sky-Villas’ met een mooie innovatie: privémoestuinen en gemeenschapsboomgaarden op de daken. Immense hellende daken worden bedekt met 12.500 m² aan zonnepanelen, die de hernieuwbare energie zullen verschaffen die de woningen nodig hebben.

3_eco-quartier-tour-taxis

Heeft u ook zin om in een ecowijk of in een passiefhuis te wonen? Zoek dan snel op Homelog!